Stienstra v.o.f. Tuinplanten

winterharde (ook bijzondere) tuinplanten

Planten en tipsOp deze pagina proberen wij regelmatig handige tips en weetjes te plaatsen en wilt U graag een antwoord op een vraag betreffende plantenverzorging of planten, aarzel niet ze te stellen door ons een mail te sturen en dan plaatsen wij hier het antwoord.

Rhodohypoxis

:

gallery/attachments-Image-Rhodohypoxis_foto_van_Teja1

 De Rhodohypoxis (grassterretje) bloeit van april tot
september/oktober op een zonnige plek. Zowel in potten of schalen, als in de volle grond. Ze overwinteren dmv. de wortelstokjes.
Staan de planten in potten, dan deze vorstvrij en droog wegzetten en geen water geven. Pas in het voorjaar, na de vorst,  weer water geven en buiten neerzetten. Let op voor muizen, want die zijn gek op de Rhodohypoxisknolletjes.Staan de planten in de volle grond, dan iets winterdekking geven door met blad af te dekken.

Luizen
:
Zijn er luizen zichtbaar op de planten, dan betekent dit dat ze zich niet lekker voelen op de plaats waar ze staan. Een tweede mogelijkheid is, dat ze last hebben van teveel mest en/of stikstof (in dit geval de grond vervangen).
Luizen bestrijden kan eenvoudig met een zeep/spiritus mengsel of brandnetelgier. Deze zijn beide eenvoudig te maken.

Zeep/spiritusmengsel
:

1 liter water + 20 gram zachte of groene zeep + een scheut spiritus en dit mengsel een paar maal over de planten sproeien.

Brandnetelgier

:
Doe in een emmer brandnetels en vul deze bij met water. Laat dit ± 5 dagen op een beschaduwde plek staan ( niet naast de achterdeur), want het mengsel gaat nu gisten en stinken. Na ± 5 dagen zeven door een doek. Voor gebruik 1 deel gier met 5 delen water verdunnen en dit rijkelijk over de planten gieten of sproeien.  Dit is ook nog eens goed voor de planten, omdat brandnetel veel kalk en stikstof bevat.

Levermos
:
Heb je last van levermos op bijv. paden of in vochtige hoeken van de tuin, dan is er een eenvoudig middel omdat te bestrijden.  
Azijn
.  Sproei over plekken waar levermos staat gewoon (goedkope) azijn, het liefst op een droge dag en het levermos 'verbrand'. Niet over de tuinplanten sproeien, ze gaan er niet dood van, maar ze vinden het niet lekker.

Last van slakken in hosta's:


2 hele knoflookbollen kneuzen of pletten en 10 minuten laten koken in 1 liter water,  laten afkoelen, zeven en bewaren in een afsluitbare fles.
Van dit mengsel 2 grote eetlepels aan 1 liter water toevoegen en dit om de 2 à 3 weken over de bedreigde hosta's sproeien met een plantenspuit.

gallery/attachments-Image-Counter.php